Taskuliina - FAQ

Taskuliinan historiaa
Onko aivoissasi tilaa tarpeettomalle tiedolle? Jos vastaus on kyllä, jatka lukemista. Jos vastaus on ei, voit siirtyä seuraavaan kappaleeseen. Alun perin taskuliina oli kätevä asuste, jolla pyyhittiin hikeä ja likaa kasvoilta Rooman valtakunnan aikoina. Joskus ne olivat myös hajustettuja peittääkseen epämiellyttäviä hajuja. Vuosien varrella tämä pieni kangaskappale kehittyi koristeelliseksi muotiasusteeksi, mutta vasta 1900-luvulla sitä alettiin käyttää ainoastaan tähän tarkoitukseen.

PST! Napsauta tästä tutustuaksesi yhteen maailman laajimmista taskuliinavalikoimista netissä.

Nenäliina kaikissa väreissä ja materiaaleissa.

Mikä on nenäliina?
Nenäliinaa käytetään hien pyyhkimiseen otsalta sekä niistämiseen. Kyseessä ei ole taskuliina, joten tätä ei säilytetä rintataskussa. Taskuliinaa puolestaan säilytetään aina takin rintataskussa ja sitä käytetään ainoastaan koristetarkoitukseen tekemään pikkutakistasi tai puvustasi vielä tyylikkäämmän. Sinun ei missään tapauksessa tule kuivata taskuliinalla hikeä otsalta tai niistää siihen.

Milloin on sopivaa käyttää taskuliinaa?
Voit käyttää taskuliinaa milloin tahansa, kun olet pukeutunut pukuun tai pikkutakkiin. Voit käyttää sitä arkena töissä tai frakin kanssa Linnan juhlissa. Taskuliinassa on se etu, että se on sekä epämuodollinen että muodollinen, minkä ansiosta se sopii aina asuihin yhdistettäväksi. Lisäksi se on uskomattoman yksinkertainen asettaa rintataskuun puhvitaitoksella. Jos sinulla on useita taskuliinoja eri väreissä ja kuvioissa, saat helposti vaihtelua asuihisi päivästä toiseen, vaikka sinulla olisi rajoitettu määrä pikkutakkeja ja paitoja.

Taskuliina frakin ja smokin kanssa?
Jos olet pukeutunut frakkiin tai smokkiin, sinun tulee aina käyttää valkoista taskuliinaa, joka on valmistettu puuvillasta tai pellavasta.

Taskuliina hautajaisissa?
Voit käyttää taskuliinaa hautajaisissa, vaikka se ei ole välttämätön. Sen tulee aina olla valkoinen, mieluiten puuvillasta tai pellavasta, mutta myös silkki on hyväksyttävä materiaali. Hautajaisiin taskuliinaan suositellaan taitosta suoralla reunalla. Puhvitaitos antaa hieman iloisemman ilmeen ja sen vuoksi sitä tulee välttää.

Kuinka taskuliina tulee taitella?
Se riippuu ennen kaikkea tilanteesta. Kaikkein tavallisin ja yksinkertaisin taitos on puhvitaitos ja se sopii arkiseen käyttöön. Esimerkkejä sopivista tilanteista ovat työpaikka, juhlat ja päivälliset. Laitat yksinkertaisesti sormen keskelle taskuliinaa ja annat liinan pudota sormen päälle. Sitten laitat sen takin rintataskuun pyöristetty puhvi ylöspäin.

Muodollisempiin tilaisuuksiin suositellaan taitosta suoralla reunalla. Esimerkkejä näistä tilanteista ovat häät ja tärkeät liiketapaamiset, joissa käytät pukua. Myös hautajaisissa tämä on suositeltava taitostapa.

Myös materiaali ohjaa sitä, mikä taitostapa on mahdollinen. Puuvillasta ja pellavasta valmistetut taskuliinat sopivat hyvin rakenteellisempiin taitoksiin. Silkki puolestaan on huomattavasti pehmeämpää materiaalia ja sen vuoksi vaikeampaa pitää muodossaan. Näin ollen silkkiseen taskuliinaan sopii paremmin puhvitaitos.

Tutustu oppaaseemme eri taitostavoista tästä.

Taskuliina putoaa taskun sisään?

Taskuliinan liukuminen takintaskun sisään jonkin ajan käytön jälkeen on klassinen ongelma, joten tässä tarvitaan hieman harjoitusta taitosta varten, jotta liukumista ei tapahtuisi niin usein. Ratkaisevaa on saada aikaan täydellinen leveys taskuliinan taitokseen siten, että takintaskun sivut pitävät taskuliinan ylhäällä. Jos taitat taskuliinan liian kapeaksi, se tulee liukumaan välittömästi taskun sisään. Taskun koolla, taskuliinan paksuudella ja mitoilla on kaikilla merkitystä. On tärkeää mukauttaa taittelu näiden edellytysten mukaan.

Millaisen taskuliinan valitsen?
Taskuliinan koko: Tavallisin taskuliinan koko on 25 x 25 cm – 30 x 30 cm. On hyvä pitää mielessä, että et varmasti halua taskuliinaa, joka on liian suuri ja kömpelö rintataskussa. Ei ole tyylikästä, jos taskussa on suuri pullottava pallo. Hieman pienempi taskuliina, joka on 25 x 25 cm, on meidän suosikkimme, sillä tämän kokoiselle taskuliinalle kaikki taitostavat ovat mahdollisia eikä niistä tule kömpelön näköisiä rintataskussa. Jos haluat suuremman taskuliinan, sen tulee mieluiten olla suhteellisen ohut, jotta siitä ei tulisi liian kömpelön näköinen.

Minkä värisen taskuliinan valitsen? Ennen kaikkea sinulla tulee olla valkoinen taskuliina vaatekaapissasi. Se on lähes yhtä tärkeää kuin mustien sukkien omistaminen. Valkoinen taskuliina on aina oikea valinta riippumatta siitä, mitä takkia tai paitaa käytät. Sinulla tulee aina olla puuvillasta tai pellavasta valmistettu valkoinen taskuliina frakkia ja smokkia varten.

Muutoin voit laskea mielikuvituksesi valloilleen, kun valitset taskuliinan väriä ja kuviota. Yksi vinkki on käyttää taskuliinaa, joka sopii yhteen paidan kanssa. Tai valita taskuliina, joka toistaa rusetin tai solmion värejä. Vältä taskuliinaa, joka on samanvärinen kuin takki, sillä se ei tule erottumaan asusta. Taskuliinan tarkoituksena on luoda kontrastia takkiin.

Rusetin ja solmion kanssa yhteensopiva taskuliina?
Jos olet sulhanen, bestman tai sulhaspoika häissä, on erinomainen valinta käyttää rusetin tai solmion kanssa yhteensopivaa taskuliinaa. Voit myös hyvin sovittaa sen yhteen tanssipartnerisi mekkoon tanssiaisissa. Mutta useimmissa muissa tilanteissa on parempi, ettei taskuliina ole tarkalleen samanlainen kuin solmio tai rusetti. Ne voivat olla samantapaisia väriltään ja tyyliltään, mutta vältä tarkkaa vastaavuutta. Jos kuitenkin haluat tarkan vastaavuuden, se ei ole suinkaan väärin, mutta silloin pukeutumisesta tulee automaattisesti hieman epämuodollisempi ja asuun juhlavampi ilme.

Silitetäänkö taskuliina?
Kyllä, halutessasi voit silittää taskuliinan, mutta käytä kankaanpalaa silitysraudan ja taskuliinan välissä, aloita alhaisella lämmöllä ja käytä paljon höyryä. Ole varovainen, sillä korkea lämpö saattaa vahingoittaa taskuliinaa, erityisesti silkki on materiaalina herkkää. Mutta miksi sinun tarvitsisi silittää taskuliinaa, kun se on kuitenkin taiteltuna tai rypistettynä takintaskussa? Silitetty taskuliina ei tule näyttämään silittämätöntä paremmalta takintaskussa.

Tahra taskuliinassa?
Aloita raaputtamalla tahrasta pois mahdollisimman suuri osa. Ota sen jälkeen veteen tai mineraaliveteen kastettu liina ja yritä hangata sillä tahra pois. Jos mahdollista, kuivaa taskuliina välittömästi siten, ettei siihen jää pysyviä vesitahroja, jotka voivat aiheuttaa tummia renkaita etenkin vaaleaan silkkitaskuliinaan.

Viinitahra taskuliinassa käsitellään parhaiten kylmään mineraaliveteen kastellulla liinalla, jolla tahra hangataan pois. Sen jälkeen tahralle laitetaan suolaa, joka absorboi viinin. Saatavana on myös alkoholipohjaisia tahranpoistoaineita, jotka saattavat tehota viini- ja rasvatahroihin.

Kuinka taskuliinaa säilytetään?
Vinkki taskuliinojesi säilyttämiseen, jos haluat pitää ne järjestyksessä ja saada hyvän yleiskatsauksen niistä, on matala lasikulho aukolla, jossa on pieni, mielellään 5–10 cm halkaisija, kokoelmasi taskuliinojen lukumäärästä riippuen. Tee puhvitaitos taskuliinoihin ja laita ne kaikki samanaikaisesti kulhoon. Se on sekä kätevää että tyylikästä samalla, kun sinun on helppo valita ja vetää ulos juuri se taskuliina, jonka kulloinkin käyttöösi haluat.

(0)

Sivustomme käyttää evästeitä.Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön. Hyväksyn