Johdanto - Täydellinen solmio-opas
Tässä oppaassa opetamme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää solmioista, ja hieman enemmänkin. Koska myymme itsekin solmioita (meillä on itse asiassa yksi maailman suurimmista valikoimista verkossa), asiassa on olemassa tietty eturistiriita, sillä me itse rakastamme solmioita ja haluamme sinunkin käyttävän solmiota niin usein kuin mahdollista. Toivoisimme sinun jopa nukkuvan solmio kaulassa. Tästä huolimatta lupaamme kuitenkin olla täysin rehellisiä tässä solmio-oppaassa ja kertoa, missä tilanteissa solmiota sopii käyttää ja milloin taas ei.

Tarpeetonta tietoa solmiosta
Jos haluat kertoa todella tylsän tarinan päivällisellä, voit avata pöytäseurueelle hieman solmion historiaa. Solmio vaatekoristeena syntyi 30-vuotisen sodan aikana, kun kardinaali Richelieu palkkasi kroatialaisia palkkasotureita sotimaan Ranskan puolesta 1600-luvulla. Näitä sotilaista pidettiin sankarillisina ja he käyttivät punaisia liinoja kaulassaan voitonmarssin aikana. Kaulakoriste sai nimen cravat näiden menestyneiden sotilaiden kunniaksi, sillä croates merkitsee kroatialaista ranskaksi. Cravat oli se, mistä myöhemmin kehitettiin nykyajan solmio. Melko pian solmiosta tuli statussymboli ja suurinta muotia Pariisissa.

Mitä signaaleja solmion käyttäminen välittää?
Tyylikäs ja hyvin solmittu solmio merkitsee tietoisuutta ja osaamista. Se osoittaa, että olet pyrkinyt tekemään itsesi tyylikkääksi tapaamasi henkilön edessä, mikä on tapa osoittaa kunnioitusta toiselle osapuolelle. Kaikki tämä saattaa vaikuttaa hyvin pinnalliselta, mitä se onkin. Mutta tosiasia on, että ulkoasu on tärkeä ensivaikutelman suhteen. Valitettavasti ihmiset arvostelevat nopeasti ulkoisten olosuhteiden perusteella. Käännä siis tilanteet voitoksesi pukeutumalla tyylikkääseen solmioon oikealla hetkellä.

Milloin solmion käyttäminen on tarkoituksenmukaista?
Olennainen kysymys kuuluu, milloin oikeastaan on tarkoituksenmukaista käyttää solmiota? 2000-luvulle asti oli tavallista, että miehet käyttivät solmiota töissä. Pankki- ja rahoitusalalla sekä laki- ja esimiestöissä, sekä alemmilla että korkeammilla tasoilla, miesten käytännössä odotettiin käyttävän solmiota työpaikoillaan. IT-romahduksen jälkeen tapahtui kuitenkin jotain ja epävirallisempi tyyli tuli muotiin. Siitä lähtien solmion käyttö alkoi rajoittua lähinnä häihin, ristiäisiin, ylioppilasjuhliin, hienompiin päivällisiin ja juhliin. Viime vuosina on solmio kuitenkin alkanut palata myös työpaikoille. Kuten edellä mainitsimme, ensivaikutelmasta tulee hyvä, jos asuasi täydentää tyylikäs ja hyvin solmittu solmio, joka kertoo tietoisuudesta ja pätevyydestä. Alla selvitämme eri tilanteita, joissa saatat olla epävarma siitä, sopiiko solmiota käyttää.

Solmio toimistossa?
Solmion käyttäminen toimistossa riippuu täysin siitä, mikä asema sinulla on, sekä yrityksen kulttuurista. Solmiota ei käytetä enää jokapäiväisessä elämässä työpaikoilla yhtä paljon kuin ennen. Työpaikoilla solmiosta on sen sijaan tullut symboli tärkeille kokouksille ja yritystapahtumille. Sitä käytetään myös ahkerasti yritysjuhlissa ja konferensseissa. Jos sinulla on johtava rooli, solmion käyttäminen tai käyttämättä jättäminen riippuu paljon kulttuurista, jonka haluat luoda yritykselle sekä siitä, kuinka haluat esitellä johtajanroolisi. Jos haluat saada rennomman lähestymistavan johtajuudessasi, voit yhtä hyvin jättää solmion yritysjuhliin ja konferensseihin sekä tärkeisiin kokouksiin.  

Jos työskentelet pankki- ja rahoitusalalla, sinun tulee käyttää solmiota niinä päivinä, kun sinulla on tärkeitä asiakastapaamisia, tai jos yrityksessäsi tapahtuu jotakin tärkeää. Jos työskentelet lakimiehenä, sinun tulee käyttää solmiota kaikentyyppisissä asiakastapaamisissa sekä neuvotteluissa.

Solmio työpaikkahaastattelussa?
Jos olet menossa työpaikkahaastatteluun, voi olla hyvä lukea yrityksestä ja sen kulttuurista etukäteen, saadaksesi suuntaviivoja sopivasta pukeutumisesta. Useimmiten sinun ei tarvitse käyttää solmiota haastattelussa. Ei kuitenkaan ole pahitteeksi, että olet nähnyt vaivaa ja otat haastattelun vakavasti. Jos kyseessä on esimiestehtävät, pankki- ja rahoitusala tai lakiala, ei ole koskaan väärin käyttää solmiota työpaikkahaastattelussa.

Solmio juontajalla?
Jos olet juontajana suuressa ja suositussa TV-ohjelmassa tai jossain muussa maanlaajuisessa ohjelmassa, sinun tulee ehdottomasti käyttää solmiota tai rusettia. Kaikissa tilanteissa, joissa sinun tulee olla tyylikkäästi pukeutunut, ja joissa tavoitat miljoonia ihmisiä käsittävän yleisön, sinun tulee käyttää solmiota. Jos olet kuningas, presidentti tai pääministeri, sinun tulee aina käyttää solmiota julkisissa tilaisuuksissa ja TV-esiintymisissä.

Solmio ylioppilasjuhlassa?
Ylioppilasjuhlassa sekä ylioppilaan että juhlavieraiden on hyvä käyttää solmiota. Suuren päivän kunniaksi suositellaan käyttämään pukua, joka on väriltään mieluiten tumma tai muuten yksivärinen. Koska kyseessä on kesäjuhla, myös vaaleasävyinen puku sopii hyvin juhla-asuksi. Kukallinen solmio värikkäissä kesäsävyissä sopii hyvin kesäaikaan. Jos haluat tehdä varman valinnan, yksivärinen tummansininen solmio on aina sopiva. Itse asiassa ei ole mitään sääntöjä siitä, millaista solmiota ylioppilasjuhlassa tulisi käyttää, vaan tärkeintä on, että se sopii yhteen pukusi ja paitasi kanssa. Muistathan, että asun sisältämien vaatteiden eri väreissä sovelletaan sanontaa “less is more”. Yritä siis pysytellä enintään kolmessa päävärissä asussasi. Voit hyvin käyttää lisäksi taskuliinaa, mutta sen ei tarvitse kuitenkaan olla samaa kuosia solmion kanssa. Sitä vastoin se saa mielellään sopia väriltään yhteen solmion yksityiskohtien tai paidan värin kanssa. Klassinen, valkoinen taskuliina on aina tyylikäs tummansinisen puvun ja valkoisen paidan kanssa. Yksi vinkki on, että ostat ylioppilasjuhlaan solmion, joka saa olosi tuntumaan mukavalta muissakin tilanteissa, jolloin sillä on käyttöä moniksi vuosiksi eteenpäinkin. Myös yliopistosta valmistuessa juhla-asussa suositellaan käytettäväksi solmiota.

Solmio ensimmäisillä treffeillä?
Solmio on jättimäinen nuoli, joka osoittaa suoraan miehen sukupuolielimeen, mutta siitä voidaan keskustella, onko sillä mitään vaikutusta vastakkaiseen sukupuoleen. Yleisesti ottaen emme suosittele solmion käyttämistä ensimmäisillä treffeillä. Uskoisimme, että rennompi tyyli on melkein aina suositeltavampaa. Poikkeuksena on se, että menette erittäin hienoon ravintolaan, jossa teidän odotetaan olevan erityisen siististi pukeutuneina, tai jos olette menossa johonkin tapahtumaan, jossa vaaditaan hienompaa pukeutumista.

Solmio ja yhteensopiva taskuliina?
Tämä on hyvin yleinen kysymys. Minkä taskuliinan valitsen solmion kanssa? Solmiota ja siihen tarkalleen sointuvaa taskuliinaa tulee pääsääntöisesti käyttää vain tanssiaisissa, häissä ja ristiäisissä. Kun kyseessä on juhlat, päivälliset ja yritystapahtumat, sinun ei koskaan tule käyttää tarkalleen yhteensopivia solmiota ja taskuliinaa, jos et kuulu tarjoiluhenkilökuntaan. Valitse sen sijaan taskuliina, jossa on samaa väriä kuin paidassa tai tietyissä solmion yksityiskohdissa. 

Solmio hautajaisissa?
Hautajaisissa käytetään yksiväristä mustaa solmiota. Mikäli mustaa solmiota ei ole, myös muu tummasävyinen ja hillitty solmio sopii käytettäväksi, kuten tummansininen tai tummanharmaa solmio. Hautajaisissa käytettävän solmion leveydellä ei ole mitään merkitystä, vaan voit valita solmioosi leveyden, mikä mielestäsi sopii parhaiten sinulle. Tavallisin leveys on kuitenkin 7–8 cm. Solmion materiaalilla ei myöskään ole merkitystä, mutta tavallisimpia materiaaleja ovat silkki ja polyesteri. Solmion tekstuurin on hyvä olla mattapintainen.

Lasten pukeutuminen hautajaisissa on vapaamuotoisempaa, ja siistit pyhävaatteet ovat sopiva asuvalinta. Pojalle suositellaan hautajaisasuksi tummansinisiä housuja ja valkoista paitaa. Kengiksi on hyvä valita mustat tai tummansiniset kävelykengät joko mustien tai tummansinisten sukkien kanssa. Taapero voi käyttää myös valkoisia sukkia. Lapsen hautajaisasuun voi halutessa yhdistää myös solmion. Meiltä löytyy tummansinisiä ja mustia solmioita lapsille, jotka ovat iältään 2–12 vuotta. Yli kaksitoistavuotiaille lapsille sopii yleensä hyvin kapea aikuisten solmio, jonka leveys on 6 cm. 

Solmio häissä?
Jos olet häävieras, voit erinomaisesti käyttää solmiota. Tarkista, millaista solmiota sulhanen aikoo käyttää niin, ettei sinulla satu olemaan samanlainen solmio kuin hänellä. Jos olet sulhanen, voit käyttää solmiota, solmuketta tai kravattia. Suomalaisissa häissä pukukoodina on tyypillisesti tumma puku, valkoinen paita, mustat nahkakengät ja hillitty solmio. Tutustu tässä upeaan solmiovalikoimaamme, josta löydät myös häihin sopivia solmioita.

Solmio ristiäisissä?
Sinun ei tarvitse käyttää solmiota ristiäisissä, ellei pukukoodi sitä vaadi. Mutta solmion käyttäminen ristiäisissä on usein arvostettua, ja se on tuskin koskaan väärin. Myös pojat voivat hyvin käyttää solmiota.

Solmio talvella?
Vuoden pimeimpinä kuukausina talviaikaan on villa erittäin mukava solmiomateriaali. Se on lämmintä, hengittää hyvin ja siinä on matta värisävy, mikä sopii hyvin villableiserin kanssa. Vaimeat ja hillityt värit ovat suositeltavia. Kokeile villasta neulottua solmiota, joka voi olla todella tyylikäs. Tietenkin myös muut materiaalit sopivat hyvin talvella, vaikka juuri villa on suosikkimateriaali talviseen solmioon.

Solmio kesällä?
Kesällä puuvilla ja pellava ovat mukavia materiaaleja solmioissa. Ne hengittävät hyvin ja niissä on mattaväriset sävyt. Silkki sopii tietenkin yhtä hyvin valinnaksi, mikäli haluat saada hieman enemmän kiiltoa solmioon. Vaaleat ja iloiset värit ovat suositeltavia kesäaikaan, mielellään kukkakuvioilla.

Solmio puvun kanssa?
Perussääntö on, että jos käytät pukua, sinun tulisi käyttää myös solmiota. Solmion värin valitseminen riippuu siitä, minkä värisiä puku ja paita ovat. Valitse solmio viimeiseksi, sillä silloin on helpointa löytää pukuun parhaiten sopivin vaihtoehto. Sinulla ei tulisi olla enempää kuin kolme pääväriä asussasi. Jos sinulla on tummansininen puku ja valkoinen paita, varma valinta on sininen tai tummansininen solmio. Solmiossa voi kuitenkin olla detaljeja muissa väreissä. Täydennä asusi vielä valkoisella taskuliinalla sekä ruskeilla nahkakengillä ja ruskealla vyöllä, ja olet valmis.

Solmio pikkutakin kanssa?
Solmion käyttäminen pikkutakin kanssa sopii useimpiin tilanteisiin. Jos käytät irtotakkia (eli takki ja housut ovat eri väriä), solmio ei ole pakollinen. Voit yhtä hyvin joko käyttää pelkästään taskuliinaa takin kanssa, tai jättää senkin pois. Me haluamme kuitenkin puolustaa solmion käyttöä, koska olemme yksinkertaisesti sitä mieltä, että pikkutakki tulee täydellisemmäksi, jos sen kanssa käytetään solmiota. 

Milloin lasten tulee käyttää solmiota?
Milloin pojan on sopivaa käyttää solmiota? Lapset käyttävät solmiota lähinnä häissä, ristiäisissä ja hautajaisissa. Solmio sopii kuitenkin pojille myös muihin siistiä pukeutumista vaativiin tilanteisiin, kuten juhlat ja päivälliset. Sinä ja lapsesi päätätte itse, sopiiko solmion käyttäminen tilanteeseen, ja haluaako poika näyttää yhtä tyylikkäältä kuin isänsä. Tutustu laajaan valikoimaamme lasten solmioita.

Kuinka pitkä solmion tulee olla?
Solmion tulee olla niin pitkä, että solmion kärki päättyy juuri vyönsoljen kohdalle. On hyvin tärkeää, että solmion pituus on täydellinen, sillä lopputulos ei ole hyvännäköinen, jos solmio on liian lyhyt tai liian pitkä. Jos solmio ei ole oikean pituinen, avaa vain solmio ja solmi se uudelleen. Harjoitus tekee mestarin!

Kuinka leveä solmion tulee olla?
Solmion leveys on makuasia. Suosituin mitta on 8 cm, joka on standardileveys. Suuntaviivana leveyttä valitessasi voit pitää sitä, että solmion leveimmän osan tulee olla yhtä leveä kuin takin käänteen levein osa. Tätä sääntöä ei kuitenkaan noudateta aina niin tarkkaan, joten yksinkertaisempi nyrkkisääntö on se, että pitkälle ja kookkaalle vartalolle sopii paremmin leveämpi solmio, kun taas lyhyemmälle ja pienemmälle henkilölle sopii paremmin kapea solmio.

Millainen solmiosolmu on paras?
Suosittelemme solmua ”Four in hand”. Se on tyylikäs, helppo solmia ja sopii joka tilanteeseen. Solmiosolmu on tyylikkäimmillään, jos se on suhteellisen pieni ja tiukasti kiristetty, minkä Four in hand täyttää erinomaisesti. Solmun ei tule olla suuri, kömpelö ja väljästi kiristetty. Mieluiten solmiossa tulee olla lisäksi laskos keskellä, heti solmun alapuolella. Tämän laskoksen luot helposti puristamalla solmiota hieman kokoon yläosasta ennen kuin kiristät solmun. Pidäthän mielessä, että solmiosolmun ja paidan välissä ei tule olla rakoa, ja solmun täytyy olla kunnolla kiristetty, mutta ei kuitenkaan niin tiukasti, että se tuntuu epämukavalta tai haittaa hengitystä. Neuvoja solmion solmimiseen löydät oppaastamme tästä.

Minkä materiaalin valitsen solmioon?
Tämä on makuasia. Yleisesti ottaen villa sopii hyvin talveen ja puuvilla ja pellava kesään. Silkki ja polyesteri sopivat hyvin vuoden ympäri. Villassa ja puuvillassa on mattavärinen sävy, kun taas silkissä on kiiltävä hohto. Polyesteri voi olla sekä kiiltävää että mattapintaista designista riippuen. Silkki ja villa ovat kalleimmat materiaalit, kun taas puuvilla ja polyesteri ovat halvempia valmistaa. Tänä päivänä on saatavana erittäin hyviä polyesterisolmioita, joita ei erota laadukkaista silkkisolmioista, hintaa lukuun ottamatta. Mutta usein voi olla kysymys siitä, millaisen tunteen solmio antaa, ja sen vuoksi monet valitsevat edelleen silkkisolmion.

Millainen on satiinista valmistettu solmio?
Satiinisolmio on solmio, jonka pinta on täysin sileä, mikä tuo solmioon erityisen kiiltävän hohdon. Satiini on siis tekstuuri, eikä se sano mitään materiaalista, vaikka monet sekoittavatkin satiinin silkkiin. Satiinisolmio voi olla valmistettu sekä silkistä että polyesterista.

Minkä värisen solmion valitsen?
Valitse väri, joka on samaa värisävyä kuin pikkutakki tai puku. Valitse solmio viimeiseksi, vasta sen jälkeen, kun olet valinnut paidan ja takin. Vältä solmiota, joka on samanvärinen kuin paita, sillä silloin solmio ei tule näkymään, mikä ei näytä elegantilta.

Kuinka hoidan solmiotani hyvin?
Ensinnäkin sinun tulee valita hyvälaatuinen solmio, jotta se kestää käytössä pitkään. Hyvälle solmiolle on ominaista hyvä kangas sopivalla joustavuudella, vahvat saumat sekä hyvä välivuori, joka antaa tyylikkään solmun sekä hyvän laskeutumisen. Taustapuolella saa mielellään olla samaa kangasta, mitä kutsutaan nimellä self-tipping, ja tämä ominaisuus löytyy yleensä vain kalliimmista solmioista.

Jos huolehdit hyvin tavaroistasi, ne myös kestävät kauemmin, ja tämä koskee myös solmioitasi. Meitä on varmasti monia, jotka olemme tulleet kotiin töiden tai juhlien jälkeen ja repäisseet yltämme solmion ja sitten vain heittäneet sen lähimmälle tuolille. Tämä on tietysti mukavaa juuri sillä hetkellä, mutta se ei ole hyväksi solmiolle. Tästä syystä tarjoamme tässä tärkeimmät vinkkimme solmion käyttöiän pidentämiseksi.

Avaa solmion solmu: Jos haluat solmion kestävän kauan, tärkeintä on aina avata sen solmu käytön jälkeen. Löysää solmua varovasti ja avaa se sitten yhtä varovasti. Jos vedät liikaa saadaksesi solmun auki, tulee solmion käyttöikä lyhenemään. Kun olet avannut solmion solmun, säilytä solmiota joko ripustettuna tai väljästi rullattuna laatikossa.

Solmion silitys: Voidaanko rypistynyt solmio pelastaa? Voidaan toki, mutta siihen tarvitaan varovaisuutta. Vedä solmion täyteen pituuteensa ennen kuin alat silittää sitä, ja varmista ettei sen alla ole mitään epätasaisuuksia, sillä ne saattavat aiheuttaa kankaaseen rumia jälkiä. Silkkisolmioon tulee helposti palamisen jälkiä liian kuumaa silitysrautaa käytettäessä. Sen vuoksi sinun tulee aina käyttää kangaskappaletta silitysraudan ja solmion välissä. Lisäksi sinun tulee aina aloittaa silittäminen alhaisimmalla lämmöllä. Käytä paljon höyryä, sillä se poistaa tehokkaasti ryppyjä materiaalista. Varo kuitenkin, ettei solmioon tule suuria vesipisaroita höyrystä, sillä ne saattavat aiheuttaa vesitahroja, joita ei ehkä voida poistaa. Jos et pääse eroon rypyistä, lisää sekä lämpöä että höyryä. Viimeisenä keinona voit kokeilla silittää suoraan solmiota, mutta silloin täytyy varautua siihen, että pahimmassa tapauksessa sinun täytyy heittää solmio menemään. Kaikkein parasta on käyttää silitysrautaa, jossa on korkea höyrypaine ja suhteellisen alhainen lämpö. Silloin solmio ei vahingoitu ja höyry poistaa kankaasta useimmat vekit.

Tahra solmiossa: Ryppyisten taitteiden lisäksi myös tahrat ovat tyylikkään solmion suurin uhka. Ja koska tiedämme, kuinka helppoa on kastaa solmio vahingossa keittoon, meidän on parasta olla valmiina, kun onnettomuus sattuu kohdalle. Mutta kuten silityksen yhteydessä, tulee tässäkin olla varovainen, ettei solmio mene pilalle. Perussääntönä on ensin raaputtaa solmiosta ruoka tai kastike pois veitsen tai lusikan avulla, jotta tahrasta saadaan pois mahdollisimman suuri osa heti alkuun. Ota sitten kylmällä vedellä kasteltu liina ja hankaa sillä tahraa. Tahraan, joissa on paljon väriä, voit laittaa suolaa siten, että tahra absorboituu. Jos sinulla on mahdollisuus, kuivaa solmio heti niin, ettei siihen jää vesitahraa. Jos olet ravintolassa, yksi vinkki on kuivata solmio WC:n sähköisessä käsienkuivauslaitteessa, joka puhaltaa lämmintä ilmaa.

Saatavana on myös alkoholipohjaisia tahranpoistoaineita, jotka saattavat toimia viini- ja rasvatahroihin. Sinun ei koskaan tule pestä solmiota pesukoneessa, sillä silloin se muuttuu käyttökelvottomaksi. Joissakin tapauksissa voit hyvin jättää solmion kemialliseen pesuun. 

Viiniä solmiossa: Tehokkain tapa on ottaa mineraalivedellä kasteltu liina ja hangata sillä viinitahraa. Voi myös laittaa suolaa tahran päälle, jolloin viini absorboituu. Voit myös testata alkoholipohjaista tahranpoistoainetta.

Jos mikään ei auta, sinulla ei ole paljon muita mahdollisuuksia kuin selailla suurta valikoimaamme, josta löydät solmiot netistä. Sinun onneksesi työskentelemme täysin ilman välikäsiä, minkä ansiosta voimme valmistaa laadukkaita solmioita erittäin edullisin hinnoin.